Smarthome of domotica?

Smarthome of domotica? - Plieng.nl

De ene zegt 'slimme apparaten' anderen zeggen 'smarthome' en sommige gebruiken het luxe 'domotica'. Wat betekenen al deze spannende dingen allemaal? En is er wel een verschil?

 

Domotica

Domotica is een term welke inhoud: alle apparaten die je helpen om alledaagse taken te automatiseren.

Met domotica maak jij je huis 'slim', door automatiseringen in te stellen. Je koopt bijvoorbeeld slimme verlichting en stelt in dat de slimme lampen bij zonsondergang aan gaan en om twaalf uur 's nachts weer uit gaan. Je koppelt jouw domotica-producten aan een smarthome-platform om ze met elkaar te laten werken. IFTTT, de naam die daarvoor is bedacht stelt precies wat er gebeurd. If This Then That (als dit dan dat) is een vorm van automatiseren. Voorbeeld: Als ik de radio aan zet, dan gaat de televisie uit.

Smarthome-platforms maken het mogelijk om apparaten op afstand aan te sturen. Dit doe je met je telefoon of door bijvoorbeeld spraakopdrachten te geven aan een smarthome-hub, zoals Google Home Assistent, Homey of Zigbee. Hoe meer domotica je hebt, hoe slimmer je huis wordt. Het is uiteraard wel belangrijk dat je alles ook koppelt.

 

Smart home

Smart home is meer een verzamelnaam voor domotica producten en de platforms die ermee geboeid zijn. Domotica communiceren draadloos met elkaar via een zogenaamd protocol (standaard). Een protocol is een manier waarop het signaal tussen apparaten verstuurd wordt.

Al langer bekende protocollen zijn bluetooth en WiFi, maar domotica producten communiceren ook met bijvoorbeeld Z-Wave of Zigbee. In de praktijk merk je er weinig van, alleen dat het allemaal werkt.

Niet alle apparaten werken zo maar met elkaar. Zigbee en Z-Wave zijn bijvoorbeeld twee verschillende platforms die protocollen maken, de apparaten "praten" niet standaard met elkaar. Je hebt, gelukkig, ook steeds meer WiFi-domotica. Je verwacht het niet, maar deze werken op jouw internetverbinding. Plieng geeft de voorkeur aan deze WiFi-producten omdat je dan niet alles van één merk hoeft te kopen!