van gas naar inductie

heb ik nieuwe pannen nodig?

Je verhuist of je maakt de keuze om overstappen naar een nieuwe keuken én een inductiekookplaat. 

Overal op internet lees je dat wanneer je overstapt van keramisch, gas of halogeen naar inductie, je oude pannen niet meer te gebruiken zijn. Als je ze éénmaal op gas hebt gebruikt, kun je ze niet meer op inductie kunt gebruiken. Is dit waar of is dit het perfecte verkooppraatje?

Werken oude pannen op een inductieplaat? Meestal wel!

Koken met een inductiekookplaat werkt met een elektromagnetischveld (oftewel: magneet) voor de verwarming van jouw pan. De warmte wordt pas na het plaatsen van een geschikte pan direct in de bodem opgewekt. Je pannen moeten daarvoor vrij vlak zijn om het magnetischveld op te kunnen pakken en te starten met het verwarmen. Daarnaast moet jouw pan geschikt zijn voor inductie.

Ze moeten magnetisch zijn om te werken op inductie. Gelukkig bevatten de meeste pannen dit wel magnetisch materiaal. In veel gevallen kun je bij de overstap van gas naar inductie jouw oude pannen gewoon blijven gebruiken op een inductiekookplaat. Maar dat is zeker niet altijd zo.

Hoe weet ik wat ik nodig heb?

Allereerst is het simpelweg proberen. Check welke pannen wel of welke niet worden opgepakt door jouw inductiekookplaat. Bij de meeste pannen die ouder zijn dan 5 jaar is het, naast slijtage, handig om nieuwe koekenpannen en kookpannen aan te schaffen.